Quan algú és a casa i té temps, normalment acostuma a poder preparar-se un aliment saludable. Per altre banda, en un dia de escola o de feina, és molt fàcil caure en la temptació del diable.

Aliments ultraprocessats

Solen tenir llistes molt llargues d’ingredients, amb molt poca o gens matèria primera bàsica (fruites, hortalisses, ous, llet, peix, llegums, cereals i farines, fruita seca, etc.) i també tenen els components que s’utilitzen en els aliments processats: sucre, olis i greixos, sal, antioxidants, estabilitzants i conservants.

A més, contenen substàncies i additius que, encara que són segurs, serveixen únicament per potenciar o modificar els gustos i els aspectes sensorials del producte (per exemple, caseïna, lactosa, sèrum, greixos hidrogenats, proteïnes hidrolitzades, maltodextrina, xarops i altres edulcorants, colorants, saboritzants, antiaglomerants, emulsionants, etc.).

Els processos implicats en la fabricació d’aquests productes són industrials, i no tenen un equivalent domèstic.

Estan dissenyats per ser productes a punt per consumir, precuinats o que només s’hagin d’escalfar.

Solen tenir gustos molt intensos, envasos i embalatges molt atractius, fortes i agressives campanyes de màrqueting (normalment dirigides a infants i adolescents), declaracions de salut, un elevat rendiment econòmic per qui els fabrica i solen pertànyer a grans empreses i corporacions.

Aliments processats

Són aquells als quals s’ha afegit sucre, greixos, sal, midons, etc. per tal de perllongar-ne la vida útil, canviar la textura,
donar-los sabors més intensos o fer-los més atractius. La majoria tenen 2 o 3 ingredients i se’ls apliquen processos de conservació o cocció (per exemple: verdures, llegums i fruita en conserva, fruita seca salada, carns curades i fumades, peix en conserva, formatges, pa, etc.).

Alternatives simples i saludables

Els snacks poden ser saludables si són aliments reals o els ingredients que porten ho són. No cal complicar-se la vida, però sí triar amb consciència i, també, organitzar-se mínimament. Vegem-ho amb exemples.

Entre els aliments saludables tenim opcions com una peça de fruita, un grapat de fruita seca, unes quantes olives o una miqueta de xocolata pura (sempre per sobre del 75% de cacau). Aquests últims no són 100% menjar real, però el grau de processament és acceptable; com també podrien ser-ho un formatge de cabra o un pernil de bona qualitat.

Si, en canvi, decidim entrar a la cuina, el ventall de possibilitats s’obre enormement. Un cop més, no cal dedicar-hi hores, però sí fer servir ingredients que siguin de bona qualitat i basats en menjar real. Intentarem, per exemple, si fem servir farines, que no siguin ni refinades ni elaborades a partir del blat modern. També, si endolcim, procurarem prescindir de sucre, melasses i xarops. En canvi, optarem per aliments naturalment dolços, com la fruita (fresca o seca) o espècies com la canyella o la vainilla. També –importantíssim– triarem greixos de bona qualitat, com l’oli d’oliva o de coco verge, tots dos molt resistents a les temperatures.

Bomba Bomba

About Bomba Bomba

Obre el xat
Xat de Bomba Bomba
Hola, benvingut/da a BOMBA BOMBA. Et puc ajudar?