L’oli i el vi compten, al costat de la fruita, amb els majors punts de venda

Els pagesos utilitzen tota la tecnologia al seu abast per fer arribar el seu producte

Més de 500 productors de Catalunya promouen la compra directa a camp amb una gran oferta de productes

Qui no ha comprat en els pobles directament a l’pagès, aprofitant unes vacances? “És una cosa molt típic. Nosaltres, a més, posem cartells a la carretera quan vam començar la producció de calçots, que, per cert, ara comença “, explica Fina Canadell, de la masia Can Vallgròs de Marata (les Franqueses de Vallès). En la seva finca, a més de vaques, vedells, llet i conills, també es dediquen a la producció de mongetes de l’ganxet ecològiques, el seu producte estrella per a la venda directa. “Aquesta és una iniciativa molt interessant perquè la gent té tirada a anar a camp, però ara caldrà veure com evoluciona l’estar agrupats en una guia”, afegeix aquesta productora, la principal preocupació és la gran fluctuació dels preus en el mercat ” i gairebé sempre a la baixa “.

En l’època dels bolets, les carreteres de les muntanyes més concorregudes s’omplen de petits llocs que, a més de l’preuat rovelló, ofereixen a l’conductor fruites, melmelades i daurades mels. La iniciativa de la guia Compra a pagès recull aquesta essència però molt més evolucionada i amb més possibilitats. No en va, molts dels productors han recorregut a totes les eines que l’alta tecnologia ha posat a l’abast de la seva mà per portar per totes les vies possibles el seu producte a consumidor. Així, el 91% dels productors que participen en la guia té accés a internet -molts d’ells, gairebé el 45%, fins i tot han creat recentment la seva pròpia pàgina web per mostrar la seva gamma de productes i el procés d’elaboració-. “La gràcia no és només que la gent que vingui de vacances a una zona pugui comprar els nostres productes.L’important també és que, si els agrada el producte, puguin adquirir-encara que es trobin a cent quilòmetres de distància “, expliquen elspagesos .

El perfil dels productors que participen en aquesta experiència són majoritàriament agricultors professionals (308 de l’total), mentre que la resta pertanyen a explotacions agràries integrades en cooperatives o similars. També la majoria dels participants (un 75%) no només fa promoció dels seus productes sinó que proposa visites a les seves instal·lacions per fer de l’estada a la zona una veritable experiència campestre. A més, un 21% dels productors de la guia forma part d’alguna ruta turística i el 9% disposa també d’allotjament de turisme rural. El web Gastroteca.cat, que inclou a el complet la guia de productors comarca per comarca, va sorgir des de la Unitat de Comercialització Agroalimentària (adscrita a la Direcció General de Comerç) fa tres anys,també amb l’objectiu de convertir-se en el portal de referència dels productes locals i la gastronomia catalana. En ella, a més de la guia, es pot trobar informació sobre 400 productes de la terra -característiques, propietats i temporada de consum-, més de 3.000 punts de compra, així com una llista de 500 restaurants que aposten en les seves cartes pel camp .

“Els bancs et tracten d’il·luminat”

Si als 22 anys Pere Muxí hagués volgut invertir en un negoci ràpid i segur, no hi hauria optat per conrear tòfones. “És una inversió a 10 anys vista, amb un producte que es desenvolupa sota terra i a què no pots seguir la seva evolució ni fer pronòstics. És normal que els bancs et tractin d’il·luminat “, explica aquest conreador que suma ara 30 anys i és responsable 
de la Tofonera (Avià, Berguedà). Ara han passat 8 hiverns i encara ha d’esperar un parell més per saber si en les seves alzines tofoneres hi haurà una producció de qualitat.

Muxí és tècnic forestal, empresari i director tècnic de la Fira de la Tòfona de Berguedà, que se celebrarà de l’3 a el 6 de febrer a Cal Rosal. Aquesta comarca disposa d’un terreny calcari i una climatologia molt propícia per a les plantacions tofoneres. Actualment hi ha més d’una desena i aquest tipus de cultiu s’està postulant com una bona alternativa a les activitats 
agràries tradicionals.

Mentre espera que el cicle biològic de la seva explotació comenci a ser un negoci rendible, Pere Muxí es dedica a la recol·lecta de tòfones silvestres pels boscos de la seva comarca natal. Li solen acompanyar les seves efectives gosses Bruna i Quera. A la nit distribueix els selectes fongs a restaurants 
i particulars a través de la seva empresa La Tofonera. “La crisi es nota, tot i que 
a l’consumidor habitual de tòfones no crec que li estigui afectant massa. Ha disminuït la demanda d’aquells que les consumien com un caprici puntual “, explica Muxí. Assegura que aquesta temporada el preu ha baixat un 55%. Així i tot, la tòfona fresca, neta i de qualitat pot arribar als 600 euros el quilo.

Conserves amb valor afegit

Va ser dels primers pagesos catalans a treballar la terra seguint els paràmetres de l’agricultura ecològica, farà cosa de vint anys. Un cultiu minoritari, que amb el pas el temps s’ha convertit en molt més habitual. “Mentre érem pocs els que ens dedicàvem a aquest tipus d’agricultura, posàvem fàcilment els nostres productes, però a mesura que 
ha anat creixent el nombre d’explotacions, el que ens salva és fer aliments amb valor afegit”, explica Miquel Vilardell, propietari d’unes 30 hectàrees entre Torroella de Fluvià, Ventalló i Fortià, i soci amb la seva dona, Anna Trayter, de l’empresa Biosalva. Ell s’ocupa de la producció,
ella de la comercialització i de la casa d’agroturisme que també regenten. Visionari de l’agricultura lliure de pesticides, Miquel no ha parat d’innovar des que treballa al camp. De les verdures i cereals que venia a l’engròs en els seus inicis, va apostar fa tres anys per les llegums en conserva i des d’aquest estiu s’ha ampliat l’oferta amb crema de verdures, crema de llenties i carbassa, i paté de mongeta de l’ganxet amb pebrot o amb escalivada. Aliments en conserva, que comercialitza sota la marca Vitra i que exporta a països com Suïssa, Alemanya, el Regne Unit o Àustria. Vilardell també ha provat amb el nèctar de préssec i aviat s’atrevirà amb el suc de mandarina i l’escudella.

Bomba Bomba

About Bomba Bomba

Obre el xat
Xat de Bomba Bomba
Hola, benvingut/da a BOMBA BOMBA. Et puc ajudar?